To eat or not to eat?

26.07.2018

Už je to 8 mesiacov, čo som sa prvýkrát zamyslela nad otázkou konzumácie mäsa. Od tej doby som vylúčila mäso zo supermarketov a začala konzumovať jedine kúpené od známych domácich hospodárov. Moje príjmy mäsových výrobkov sa tak značne znížili a v priemere ho jedávam jedenkrát do mesiaca. Popravde, aj keď som bola obrovským milovníkom všetkého mäsového, keďže aj starký bol mäsiar, nechýba mi . Dnes sa mu snažím vyhýbať čo najviac. Aby som však svoje zdravie o niečo nepripravila a mala dostatočné množstvo dôležitých látok, prečítala som viacero štúdií od tých, ktorí pri (ne)konzumácii mäsa boli pedantní a svoje tvrdenia viackrát inými potvrdili. V nasledujúcich riadkoch by som rada poukázala na to, aké je mäso v našej strave dôležité alebo aj nie, a že či už ho konzumujeme, či nie, je to naše rozhodnutie.

Je pravda, že mäsové výrobky obsahujú tri esenciálne aminokyseliny, ktoré sú dôležitými stavebnými prvkami našich buniek a ľudské telo si ich nedokáže vyrobiť samo. Napriek tomu naša anatómia, metabolické procesy aj expresia enzýmov sú primárne pre rastlinnú stravu. Väčšina z nás potvrdí, že mäso je lahôdka. Zbaviť sa ho je pre mnohých niečo nadprirodzené. Často je v našich jedálničkách na raňajky, branč, desiatu, obed, olovrant i večeru. Každodenné konzumovanie sa stalo prirodzené. Treba ale myslieť na to, že konzumácia nadmerného množstva mäsa zahŕňa mnohé kardiovaskulárne ochorenia, ako je srdcový infarkt, mŕtvica, taktiež problémy s obličkami, osteoporózu, rakovinu, atď... ​

Samozrejme, v minulosti bolo len veľmi ťažké získať toľko produktov, ktoré by neboli živočíšnej povahy, no napriek tomu by nám dodávali živiny, ktoré náš organizmus potrebuje. Dnes je to už inak. Vegetariánske stravovanie však musí obsahovať väčšie množstvo vody, pretože rastlinná strava obsahuje veľa vlákniny, ktorá na seba vodu viaže. Pokrm by mal byť tiež bohatý na huby, fazule, semiačka rôzneho druhu a oriešky, čo dodáva telu esenciálne aminokyseliny, vitamíny B12 , D a železo. Taktiež mliečne produkty by mali byť konzumované s mierou, keďže obsahujú obrovské množstvo kalcia, bielkovín, cholesterolu a tuku môžu byť vo veľkých dávkach nebezpečné. Jednoducho dbať nato, aby sa z nás nestali takzvaní "pudingoví vegetariáni" bez dostatočného príjmu dôležitých látok alebo mäsožravce konzumujúce mäso v akejkoľvek podobe.

Je dôležité poznamenať, že mäso dovážané do veľkých supermarketov je plné antibiotík, rastových hormónov a iných chemických škodlivín. Obrovským negatívom hlavne mäsových výrobkov, nakupovaných v týchto veľkoobchodoch, je chov zvierat, ktorý je naozaj poľutovaniahodný. Zvieratá odchované na malých plochách, bez akéhokoľvek pohybu, prítomnosti slnka, či pocitu spokojnosti zo starostlivosti svojho pána. Často je pre nás táto skutočnosť absurditou, ale keby sme mohli nazrieť na priebeh celého chovu a následnej prípravy, redukcia mäsa by nabrala celkom iné rozmery. Rastlinné produkty zase obsahujú pesticídy. Tieto faktory nás poháňajú k tomu, aby sme namiesto veľkých preplnených nákupných centier vyberali farmy i trhy. Podporovanie domácich chovateľov a pestovateľov je tou najlepšou alternatívou a tiež skvelým krokom k budovaniu lepšej krajiny. Učiť tak aj ďalšiu generáciu môže viesť k naozaj obrovskej pozitívnej zmene.

Ak teda chceme prispieť k lepšiemu životnému prostrediu, zlepšiť vlastné stravovanie, byť etickejší a predsa jesť, čo nám chutí, skúsme aspoň malé výzvy. Môžeme byť súčasťou kampane "pondelok bez mäsa", ktoré silno podporil Jamie Oliver, všetkým známy britský kuchár. Alebo nemusíme chodiť až do Británie, ale ako naši praotcovia, snažiť sa dodržiavať každý piatok pôst, ktorý ho zaviedli primárne kvôli regenerácii metabolizmu. Tiež skúsiť skombinovať obe výzvy súčasne. A možno si vytvoriť vlastnú, ktorá by bola v podobnom duchu. Jednoducho, svoju pohodlnosť aspoň niekedy obetovať za lepší zajtrajšok.

It has been 8 months since I first really thought about meat eating. Since then, I have excluded meat from supermarkets and started to eat meat distributed only from local farmers so I have lowered meat eating to approximately once a month. The truth is, even though I have always been true meat-lover as my grandfather happened to be a butcher, I don´t reallz miss it. I try to avoid it as much as possible. However, to not harm my health and to eat enough important vitamins and minerals, I have read many studies from those who were truly pedant while avoiding meat. So I would like to point out whether the meat is or isn´t important for our body and if we eat or don´t eat meat is only up to us.

It´s true that meat products contain 3 essential amino acids which are important building elements of our cells, but our body is unable to create them by itself. Despite this fact, our anatomy, metabolic processes and enzyme expressions are primary for vegetable diet. Most of us will confirm that meat is delicious. To get rid of it is for most people something unnatural. It presents usual part of our menu, breakfast, brunch, snack, lunch or dinner. Everyday meat eating has become natural. But it is very important to know that to eat above average amount of meat can cause cardiovascular illnesses such as heart attack, stroke, kidney problems, osteoporosis, cancer and many others.

In the past, it was very hard to have so many products of non-animal nature but still very prosperous for our organism. This has changed. However, vegetarian nutrition must contain larger amount of water because it contains a lot of fibre which binds water. Meal should be rich for mushrooms, beans, seeds of different kind and nuts to gain essential amino acids, vitamins B12, D and iron. Also dairy products should be eaten wisely because of their high contain of calcium, proteins, cholesterol and fat can be in high doses dangerous. Basically, to prevent us from becoming so called "pudding vegetarian" without sufficient income of important substances or meat-eaters consuming meat in any form.

It is important to know that meat imported to big supermarkets is full of antibiotics, growth hormones and other chemicals. The huge negative phenomena of, mostly, meat products bought in supermarkets is very poor animals breeding. Animals are often bred on small areas without any movement, sun or care from their owner. Unfortunately, this fact is for most of us just and absurd idea, but only if we could see the process of the whole breeding and next production, we would reduce our meat consuming in an instant. On the other hand, vegetable products contain pesticides. Those facts should lead us to choose farms and markets from supermarkets. Supporting local farmers and cultivators is the best alternative and also an amazing step to build a better country, a better future. And to teach such ways also new generation can really lead to a huge positive change.

In conclusion, if we really want to help our environment, improve our nutrition, be more ethical and still eat what we like, let´s try small challenges. We can become part of "Monday without Meat" campaign, strongly supported by Jamie Olivier, world-known British cook. But we don´t need to go to Britain, but just as our grand-grandparents, we can just keep a lent on every Friday, which was established primary for regeneration of metabolism. Or combine both those challenges at the same time. And maybe we can create our own, similar challenge. Simply, let´s obey our comfort for the better tomorrow.

fromtimetotime.webnode.sk  |  2020
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky